Kurşun levhalar, elektrolitik (min 99,95) külçe kurşun veya geri dönüşüm (recycling)külçe kurşundan iki farklı kalite olarak ergitme, alaşımlandırma ve haddelenmek sureti ile üretilmektedir. Standart ebatların dışında isteğe bağlı farkı ebat ve kalınlıklarda da üretilmektedir.
Yumuşak bir yapıya sahip olması, kubbe tarzı yapıların kaplanmasında kurşun levhayı ilk sıraya taşımaktadır. Osmanlı’dan günümüze pek çok ibadet merkezinde kurşun levha tercih edilmiştir. Bunun başlıca sebebi ise kurşun metalinin yumuşaklığı nedeniyle iklimsel ısı değişimlerinden en az etkilenen metal olmasıdır. Alüminyum ve çinko gibi hafif ama daha sert metaller ısı değişimlerinde genleşmeye maruz kaldıklarında ek yerlerinde kopma, atma, kırılma ve çatlama gibi sorunlar yaratmaktadır. Bunun neticesinde kısa sürede yalıtım özellikleri kaybolmakta, su sızdırmaları başlamakta, değişim ve tadilat gerektirmektedirler.
Kurşun levha ise yumuşak yapısı ve kenet sistemi sayesinde genleşmeyi kendi bünyesinde absorbe etme özelliğine sahip yegane metaldir. Kaplama işçiliği ehil ellerde ve teknik şartnamelere uygun yapıldığı sürece ek yerlerinden kopma, kırılma, çatlama ve su sızdırma gibi sorunlar yaşanmamaktadır. Yüksek saflıktaki bir kurşunun kullanım ömrü doğal oksidasyon ve iklim şartlarına bağlı olarak 50 ila 100 sene arasında değişmektedir.
Kurşun levha üretiminin en önemli iki ayağı hammadde kalitesi ve plaka adet ağırlıklarıdır. Ülkemizdeki pek çok levha üreticisi hammadde olarak hurda aküler içerisindeki kurşunların geri dönüşümünden elde edilen külçeleri kullanarak levha üretimi yapmaktadır. Geri dönüşüm yolu ile elde edilen levhalar, içerisinde barındırdıkları antimon ve bakır gibi elementler nedeniyle sert bir yapıya sahiptir ve levha yüzeylerinde olağandışı bir oksidasyon meydana gelebilmektedir.
ANKARA COŞKUN METAL sektörde bir ilk olarak “Yüksek Kalite Kurşun Levha” üretimi ile bu sorunun önüne geçmeyi başarmış ve %100 müşteri memnuniyetini kazanmış durumdadır. Özellikle uygulama ustaları tarafından tercih edilerek, firmamız ve markamız referans olmuştur.
Bir diğer önemli husus ise hadde teknolojisi ve plakaların adet ağırlıklarıdır. Birçok üretici, hadde silindirlerini periyodik olarak rektefe yaptırmadığı için zamanla silindirlerin yüzey yapısı bozulmaktadır. Bu nedenle üretilen levhalar her noktasında aynı kalınlığı verememektedir. Kenarları 2 mm ölçülen levhaların orta bölgeleri 2,5 – 3 mm ölçülebilmektedir. Bu nedenle plaka ağırlıkları artmaktadır.
Örneğin 2 x 1000 x 2000 mm ebatlarında 1 plaka kurşun levha standart olarak 45,2 Kg gelmelidir. Fakat her noktasında aynı kalınlığı vermeyen bir kurşun levha 47 – 48 kg lara çıkabilmektedir. Bu nedenle tüketicinin cebinden 1 plakada 2 – 3 kg civarı fazla para çıkabilmektedir. ANKARA COŞKUN METAL markalı kurşun levhalar ise (+/- toleranslar dahilinde) standart adet ağırlıklarını verebilmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı ülkemizdeki bir çok cami derneği, uygulama ustası, restorasyon firması ve hastane markamızı tercih etmektedir.
Yüksek Kalite Kurşun Levha
- Pb % 99,95 – % 99,99 arası saflıkta olup cevher külçesinden imal edilmektedir.
- Yüksek saflığı nedeni ile uzun yıllar yapısını ilk günkü gibi muhafaza etmektedir.
- Kaplama işçiliğinin teknik şartnamelere uygun yapılması halinde herhangi bir kırılma, çatlama ve olağan dışı renk değişimi gibi sorunlar yaşanmamaktadır.
- Kimyasal yapısında farklı elementlerin minimum seviyelerde olması nedeni ile levhalar yumuşak ve kolay işlenebilir bir yapıya sahiptir.
- İçerisinde yabancı maddeler olmaması nedeni ile maksimum oranda x-ray yalıtımı sağlamaktadır.
- Geri Dönüşüm Kurşun Levha
- Pb %99,80 civarı saflıkta olup ömrünü tamamlamış akülerin geri dönüşümden elde edilen ikincil külçe kurşunlar ile üretilmektedir.
- Kimyasal yapısında bakır ve antimon gibi elementleri ihtiva etmesi nedeniyle daha sert bir yapıya sahiptir.
- Zamanla olağan dışı renklerde yüzey oksidasyonu meydana gelebilmektedir.
Kullanım Alanları
- Cami kubbe ve minarelerinde, hamam kubbelerinde, tarihi eser restorasyonlarında, kubbe tarzındaki tüm yapı formlarında, ısı ve su yalıtımı amaçlı olarak yüzey kaplaması yapılması
- Radyoloji/röntgen servislerinde x-ray (radyasyon) yalıtımı
- Ses stüdyolarında ses yalıtımı
- Lehim imalatında alaşım elemanı olarak kullanılmaktadır.
- Kubbe tarzı yapılarda, hafif eğimli ve düz zeminlerde 2 mm kalınlıkta, minarelerde ise 1,5 mm kalınlıkta kurşun levhalar kullanılmaktadır.
Camii Kurşunları satışı konusunda sizlere hizmet veren firmamıza web sitemizin iletişim sayfasında yer alan numaramızdan ulaşabilirsiniz. Camii kurşunları yoğunluğu ve ucuz olması nedeni ile kurşun, eskiden beri terazilerde ve safra yapımında kullanılmıştır.
Kurşundaki yoğunluk, kurşuna ışınlara karşı direnç verir. Bu yüzden, nükleer rektörlerde, X ışını üreteçlerinde ve gama ışını kaynaklarında koruma perdesi olarak kullanılır.
Kurşun aşınmaya karşı çok dayanıklıdır. Bu da su borularında, çatı kaplamalarında ve kabloların korunmasında çok yarar sağlar. Bununla birlikte kurşun, sülfürik aside karşı dayanıklılığı nedeni ile kimya endüstrisinde hala geniş çapta kullanılmaktadır. Camii Kurşunları son yıllarda, kolay işlenebilmesi, yumuşaklığı ve olağan dışı renk değişimi olmaması nedeniyle ülkemizde ve yurt dışında özellikle Kalite Kurşun Levha tercih edilmektedir.
Detaylı bilgi ve diğer hizmetlerimiz hakkında sorularınız için çekinmeden bizi arayabilirsiniz.